AA Accountant

AA-Accountant staat voor Accountant-Administratieconsulent. AA-accountants werken met name voor MKB-bedrijven en adviseren bedrijven op het gebied van administratie, financiën, bedrijfseconomie en fiscaliteit. Hieronder volgt een overzicht van de hoofdtaken van een AA accountant:

  • het opstellen, beoordelen en controleren van de jaarrekening
  • fiscaal advies geven
  • financieel-economisch advies geven
  • ondersteunen bij de administratie.

AA Accountant worden

Een AA accountant worden is niet makkelijk. Aan een AA-accountant worden strenge eisen gesteld en de titel is beschermd. Iemand mag zich pas AA-accountant noemen als de praktijkopleiding AA is voltooid en als deze ingeschreven staat in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Tijdens de AA opleiding studeer je dus maar werk je tegelijkertijd voor een accountantskantoor, de overheid of een bedrijf. Voordat je aan de praktijk AA-opleiding mag beginnen moet je wel de theoretische AA-opleiding of minimaal een HBO-opleiding accountancy afgerond hebben.

De AA accountant in de praktijk

AA's kunnen vier verschillende functies uitoefenen waaromheen ook de beroepsprofielen geschetst zijn:

  1. openbare accountant;
  2. interne accountant;
  3. overheidsaccountant;
  4. business accountant.

De meeste AA's voeren de functie van openbaar accountant uit. Kenmerkende beroepssituaties voor deze functie zijn controle werkzaamheden, het opstellen en samenstellen van jaarrekeningen, adviesopdrachten en administratieve en fiscale dienstverlening.

Terug naar overzicht