Waar werkt een accountant?

Als accountant kun je op verschillende plekken en bij diverse instellingen werken. Je kunt verschillende kanten op. Zo kun je werken als openbaar accountant, als overheidsaccountant of intern accountant, en als accountant in business. Hierover vertellen wij hieronder meer.

Waar werkt een accountant: het MKB

De meeste Nederlandse bedrijven zijn klein tot middelgroot en vallen daarom onder het MKB-segment. Hoewel deze bedrijven geen controleplicht hebben, hebben ze meestal toch een accountant in dienst. Werken als accountant komt dus vaak voor bij MKB-bedrijven.

Ga je werken als accountant bij MKB-bedrijven? Dan ondersteun je een ondernemer o.a. bij de jaarrekening, de administratie, fiscaal-juridische zaken en meer. Je staat dicht bij de ondernemer en ziet snel of het goed of slecht gaat met een onderneming (financieel gezien). Je geeft advies over investeringen en bekijkt de opzet van verschillende afdelingen zoals inkoop, marketing en personeel. Je hebt vaak contact met de Belastingdienst, de bank en subsidieverstrekkers.

Cijfers over werken als accountant

De MKB-accountant is slechts een voorbeeld van de vele functies die een accountant kan hebben. Waar werkt een accountant nog meer? Een accountant kan ook actief zijn als controlerend accountant, specialisatie accountant of salarisaccountant.

De cijfers vertellen ons het volgende over werken als accountant:

  • de gemiddelde leeftijd van accountants in Nederland is 47 jaar
  • er zijn 21.000 accountants in Nederland, waarvan 4000 vrouwen en 17.000 mannen
  • er zijn 14.000 RA's en 6000 AA's
  • de gemiddelde studieduur voor RA is 9 jaar en voor AA is 8,5 jaar

Meer weten over werken als accountant? Neem dan contact met ons op.